عملیات اجرایی طرح شيرين سازي و انتقال آب درياي خزر به حوزه فلات مركزي ايران با دستور رييس جمهوری آغاز شد.
به گزارش پايگاه خبري وزارت نيرو، دكتر "محمود احمدي نژاد" كه به منظور شركت در آیین آغاز عملیات اجرایی طرح عظيم انتقال آب از درياي خزر به دشت مركزي ايران به استان مازندران سفر كرده است، فرمان آغاز اجراي اين پروژه بزرگ را با رمز يا مهدي (عج) صادر كرد.
تامين آب شرب و صنعت، توسعه صنايع و معادن موجود، رشد اشتغال در نواحي هدف، رشد و توسعه شهرهاي حاشيه كوير، توسعه كشاورزي صنعتي با افزايش پساب حاصل از طرح و تعادل بخشي سفره هاي آب زيرزميني از اهداف مهم اين طرح بزرگ عنوان شده است.
طرح شيرين سازي و انتقال آب درياي خزر به فلات مركزي از دو سال پيش در دستور كار وزارت نيرو قرار گرفت و با پيگيري هاي رييس جمهوری اين كار سرعت بيشتري یافت.
همچنين سيماي كلي طرح شامل سه مسير است و مسير الف از ساري آغاز شده و با گذر از سمنان، قم و كاشان به اصفهان خواهد رسيد.
مسير "ب" از خليج گرگان يك شاخه به سبزوار و يك شاخه به بيرجند و ديگری را به يزد و مسير "ج" مسير جنوبي است كه از غرب بندرعباس به گلگهر مي رسد.
پيش بيني شده است كه با اجرای این طرح، 500 ميليون مترمكعب آب در سال از درياي خزر و يك ميليون مترمكعب آب از درياي عمان و خليج فارس از طريق اين طرح منتقل شود.
پيمانكار طرح قرارگاه خاتم الانبياء است و علت اين انتخاب تجارب بسيار خوب قرارگاه در زمينه خط لوله نفت نكاء –ريل بوده است.
همچنين آبرساني به سمنان نخستين هدف طرح شيرين سازي و انتقال آب درياي خزر به حوضه فلات مركزي ايران اعلام شده است.
معيار انتخاب اين خط آسانی اجرا، آماده بودن زيرساخت ها، انجام مطالعه های گسترده پیشین، حداقل زمان اجرا، استفاده از تجربه های پیشین مسير خط لوله نفت و آب، حجم آب مورد نياز، هزينه هاي بهينه اجراي طرح و حداقل مشكلات زيست محيطي - اجتماعي و استملاك بيان شده است.
بر اساس اين گزارش، اين طرح تنها براي آب شرب، صنعت و كشاورزي صنعتي استفاده مي شود و براي كشاورزي صرف كاربردي ندارد.
همچنين هزينه آب استحصالی از طریق اجرای این طرح بين 15 هزار تا 25 هزار ریال در هر مترمكعب عنوان شده است و پيش بيني مي شود كه بخش نخست طرح در مدت 24 ماه به بهره برداري برسد.
هزينه مرحله نخست اجراي طرح شيرين سازي و انتقال آب درياي خزر به حوضه فلات مركزي ايران 30 هزار ميليارد ريال است كه از اين ميزان حدود 20 هزار ميليارد ریال توسط تهاتر با سهام صنايع پتروشيمي به پيمانكار واگذار شده است و مابقي آن از منابع ديگر تامين مي شود.